Monday, February 14, 2011

Sambutan Maulidurrasul

Hari ini hari apa? ok.. da masuk 12 Rabiuawal 1432 bersempena dengan memperingati hari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. pada Tahun Gajah. Semoga semua orang tidak lupa atau jangan buat-buat lupa pulak.

Nak citer sikit ni...
Haaah....ceciter2..

Dahulu...
Masa aku sekolah dulu sambutan Maulidurrasul sangat meriah dan mendapat sambutan yang baik. Tak kira la sekolah rendah ke menegah ke, dua2 terbaiklah sambutannya... Cikgu2 sangat prihatin dengan tarikh dan akan mengajak warga sekolah menyambut hari memperingati kelahiran Junjungan Nabi Muhammad s.a.w. Bermacam-macam aktiviti dijalankan. Kalo sekolah aku dulu, ada pertandingan hias sepanduk, nasyid, nasyid? entah aku da lupe ada ke x pertandingan nasyid.. Pertandingan sepanduk je aku ingat sebab time 2 aku join. Sonok.. Kelas kami dapat juara sepanduk tercantik..hehe.. Persiapan sebelum Hari Maulidurrasul kami akan berkumpul ramai2 untuk siapkan sepanduk. sepanduk lagi? Pastu pikir nak pakai baju apa tok hari maulidurrasul.. Masing-masing mesti mau cantik ma.. walopun aku agak selekeh time 2.haha


Part yang sonok jugak sama-sama gotong-royong dan sesi potong-memotong daun pandan untuk buat bunga rampai. Setiap orang da bawak pisau atau gunting, daun pandan, bedak minyak wangi, ahh macam-macam la diaorang nak kasi tambah wangi ckit.. Pastu bungkus daun pandan yang da siap dipotong 2 elok-elok... Bunga rampai ni akan diberi kepada orang ramai masa hari perarakan nanti. Hari sambutan Maulidurrasul di mulakan dengan perarakan mengeliling sekolah dan masuk ikot pintu depan sekolah. Sekolah aku panjang.. so, perjalanan nya agak jauh sedikit (ala x la jauh sampai berkilo-kilo meter). Perarakan sambil memegang sepanduk kelas masing-masing yang sudah siap dihias.. Masa ni la semua orang nak jadi juri menilai sepanduk kelas sape paling cantik. Semua x nk kalah..haha dan yang paling penting sambil jalan berarak sambil berselawat mengingati Junjungan Nabi Muhammad S.A.W...
Rindu saat itu..:)


Sekarang...
Sudah hampir 4 tahun aku belajar kat universiti, tp xde aktiviti yang dijalankan bersempena dengan hari Maulidurrasul yang aku join. Aku xtau samada sambutan ada dibuat atau aku yang x sedar. Tapi seyesly memang xde sambutan yang btol2 meriah. Apa yang aku tahu kat sini bila nak buat dinner sangat meriah dan agak mendapat sambutan. ahh.. part ni xyah cakap smua nak pakai gempak2 nak melawa sini nak melawa sana. x kisah la. Persiapan makan malam yang baik punyerr dengan poster di tampal untuk pemberitahuan pada sekian tarikh dan sekian hari. Tapi bila nak sambut Maulidurrasul ada tampal poster? ada buat ker? kalo ada alhamdulillah..


Tambah-tambah lagi, macam2 aktiviti dijalankan. Nyanyi-nyanyi, montaj, raja lawak, macam2 la persembahan bagai. Tapi cuba korang fikir.. ape korang dapat? Aku bukan anti jamuan makan malam ke ape, sebab aku pun join juga. Cuma aku nak bandingkan sahaja sambutan Maulidurasul dijalankan x seberapa meriah. Padahal betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W, kerana sekadar berniat sahaja hendak mengadakan maulud nabi sudah dikira mendapat pahala dan dimuliakan ini kan pula kalau menyambutnya. Masyaallah... Aku sekadar ingin mengingat diri sendiri yang kekadang dan selalu terlalai. Semakin umur meningkat semakin jauh pulak dengan aktiviti yang cam gini. Sedar la wei!! (ni cakap kat diri sendiri) Semakin meningkat umur semakin mati menghampiri..
K r.. Salam Maulidurrasul kepada semua.. Bersamalah kita berselawat ke atas Junjungan Nabi Muhammad S.A.W.


p/s: Aku nak share ngan korang lagu nasyid ni. Klik aja.
sila2 men-dowload ya..sangat bessh.


19 comments:

Anati Soki said...

smbutan maulidur rasul zaman skolah mmg best giler!!!! hehehe.. igt g.. kena buat abnner bapakpunya beso! hehehe... then, bawak banner tuh smbil berarak ramai2.. best best best!

azana said...

anat: 2 la anat.... rindu rrr zaman sekolah.... kalo bleh p balik zaman itu... nk p skang..hehe

Betta sp said...

sy rasa sambutan maulud nabi lagi meriah kt u berbanding skolah. kena tgk la persatuan islamik kat universiti kuat ke x, kat u sy persatuan islam dia mmg aktif sbb tue la sambutan maulud mmg scara besar-besaran, tmasuk la aktiviti2 keagamaan yg lain (bkn maulud saja)

Fairus Bin Mamat said...

SAYA KEJE KERAJAAN NILAH BARU TIAP2 TAHUN SAMBUT DENGAN BERARAK SAMBIL SELAWAT NABI.. LAGI SATU, TIAP2 TAHUN DAPAT BAJU MELAYU BARU.. DAH KEJE 3 TAHUN, MEANS DAH ADA 3 PASANG BAJU MELAYU PERCUMA.. ESOK PAKAI BAJU MELAYU HIJAU DAUN PISANG.. :)

azana said...

betta: aiyok...persatuan islamik?
xtau la aktif ke x... sy baru tengok poster tilawah al-quran.. poster untuk maulud xde plak.. pingin mau berarak tp x tau kat mane....hhuhuh

azana said...

fairus mamat: wah... bes nyaa... tiap2 taun dapat baju.. pompuan berarak jugak ek? dapat baju jugak?
oh cantik kaler baju kamu...

misrerama said...

ya ya..teringat pertandingan nasyid, nyanyi lagu RASULALLAH kumpulah HIJJAZ..aku pakai baju beria macam nk tunang..hahahaha

azana said...

misrerame: fuyyooo... ni geng nasyid ni... mu sepattnya jadi ketua nasyid..sbb pakai lawa..hehe

fatim M said...

hari sabtu ni,sekolah sya buat sambutan maulidurasul...jemput la datang..leh berarak ngn anak2 murid...

azana said...

fatim M: wah..sonoknya cikgu..sekolahnya d mana? (bajet nk p la)

amry said...

aku kat sekolah n poli dulu kurang sikit beraktiviti. tapi pernah join majlis kat surau tempat aku... :)

Lia3003 said...

hm, tempat keje saya majoriti cina, so sikit je student melayu, sambut secara sederhana je

nunama said...

aah betul2!! :)
sekarang ni, bila tanya anak sedara, xda dah majlis mcm dulu tuh.
masa marhaban (selawat ke atas Nabi SAW) itu pun bet. rindu jugak!! huhu.

pas berarak, dgr ceramah, makan dalam talam. perghhh!! memang masyuk! rindu lagi! huhu.

ok. Salam Maulidurrasul Azana! (n_n)

azana said...

amry:oh... kt surau pn jadi la...
tp rugi r kamu x aktiv beraktiviti mase skolah.... besss woo...

kenangan....:)

azana said...

lia3003: sekurangnya ada sambutannya jugak...huhe

azana said...

nunama: mmg sangat sangat rindu r saat itu... saya x makan lam talam.. dalam polistrin je..hehehe

ok. salam Maulidurrasul jugak untuk kamu , Nunama....:)

ARJUNA.Inc said...

isk2..ko sdey ke zana?bnyi ak bca cm sdey je..sbor je la k..atlis zman skola dlu da rsa da puas2 berarak..slwat2..zman skang ni nk hrap?..ak pn x tau nk ckp pe..(ak pn trasa..sbb ak pn x wt..)haih..

azana said...

Arjuna: aku sedey? mungkin...tp aku sagt kecewa dgn diri sendiri..hehe
tahun demi tahun b'lalu sepatutny makin baik la... tp...Errrr

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

salam kenal!(^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...