Thursday, December 23, 2010

Sahabatmu Sahabatku jua



Dalam kita mencari sahabat, tahukah kita siapakah sahabat kita? Kita boleh bersahabat dengan sesiapa sahaja. Sebaik-baiknya bersahabatlah dengan orang yang boleh membawa ke arah kebaikan. Sahabat mencerminkan diri kita. Ibaratnya kalo kau kawan dengan penjual minyak wangi da pasti badan kau bau minyak wangi atau kau dapat sebotol minyak wangi, 2 pun kalo die x kedekut la.ngeh.. x pun kalo kata kau kawan ngan lawyer da pasti ko akan jd loyar buruk.eh?? Jadi jangan terhadkan seorang je sahabat. Sahabat adalah orang yang paling rapat. Nama lagi sahabat kan sudah pasti la boleh sama2 susah senang, boleh berkongsi masalah. x gitu??


Aku pun ada sahabat.hah..ni yang nak citer..


Dulu, masa aku kecik2 sahabat aku bernama Izni. Manis orangnya. Muda setahun dari aku. Walopun dia adalah sahabat kecilku namun dia lah yang mewarnai kehidupan aku ketika itu. Main masak2, panjat bukit, main dalam parit, bla bla.. semua aktiviti da dicuba. Kalo time gembira memang la syok sama2 tapi bila time gadoh lagi syok…haha itu la dinamakan sahabat. Mana ada sahabat yang baik setiap masa. Gadoh pun biase la gadoh2 manja..budak2..


Izni


Ketika zaman persekolahan menengah pulak tidak aku sangka wujudnya orang bernama Sue.hehe Dia adalah kawan kepada kakak aku. Masa aku kecik x ingat plak dia ada. Seingat aku tak penah plak aku main masak2 ngn die. x kisah la yang penting sekarang dia da jadi sahabat aku. Kami mula rapat bila Sue bertukar ke Sekolah aku. Dan kami lagi rapat ketika sama2 bekerja sebagai minah pam minyak kat sebuah Shell. Sambil2 menunggu result spm dan stpm keluar, kami rela menjadi anak keling selama 2 bulan... panas woo...



Sue

Lain cerita plak bila dapat sambung pelajaran di U. Bermulanya titik perkenalan di atas bus. Duduk bersebelahan. Perjalanan nak p site visit. Bersama-sama makan kopok. Makan berdua je x kasi kat orang lain.hukhuk Aku rapat dengan si Piqa dari Part 1 lagi sampai la part 6 time diploma. Skang bile sambung Degree die dan aku da x duk satu studio. Tapi kitaorg still giler2 macam dulu..hakhak



Piqa


Mereka di atas adalah antara sahabat aku, dan x mustahil boleh menjadi sahabat korang. Seronok bila ada sahabat. Tetapi sahabat boleh berubah kerana sahabat juga merupakan manusia biasa yang sentiasa inginkan perubahan. Perubahan juga mungkin berlaku mengikut persekitaran. Kita akan mencari sahabat yang sama cas dengan kita. Aku maksudkan keserasian. Mungin kau dulu serasi ngan si enot, tup2 dua tiga tahun kemudian kau akan serasi dengan ketot plak. Kita mencari sahabat kerana mereka merupakan salah satu pelengkap kepada hidup kita.


Semakin kita mencari semakin kita mengetahui dan mengenali siapakah sebenarnya yang dinamakan sahabat. Walopn sekarang mungin kita sudah tidak serapat mana pun dengan sahabat masa kecik, sahabat masa sekolah dan sahabat tempat pengajian tinggi tetapi mereka tetap sahabat aku sampai bila2. Hidup aku dulu2 xkan ceria tanpa hadirnya mereka pada satu ketika dahulu.



Sekarang.. Aku mencari lagi sahabat….

Adakah kau yang duk baca cerita aku ni akan menjadi sahabat aku? hukhukhuk



p/s: panjang haih citer pasal sahabat.. Sonok sebenarnya..:)

25 comments:

Ali ridha said...

berat sama dijinjing.itu la sahabat.

ctpayong said...

salam

comey2 semuanya..salam kak ct utk diaorg juga. jgn gaduh2 ok...heheee

misrerama said...

sahabat dunia akhirat..trima kaseh sahabat... :))

nunama said...

sweet2. :)
sahabat lagi best bila semuanya berlandaskan Dia.
bertambah serasi lagi2 a/bila jiwa ke arah kebaikan.

seronok berukhwah. kadang-kadang takleh share dengan fmly, tp, boleh dgn mereka.

p/s: Cik Azana. Awak teman maya saya. InsyaAllah. ukhwah fillah. :)

azana said...

ali ridha:yup!! susah senang saling membantu.

kak ct:hehe diaorng memang comey..
cara kami bergadoh dengan kasih sayang...hahah

misrerama: sama2 sahabat...:)))

azana said...

nunama:hehe...time kaseh cik nunama. kamu pn teman maya saya... sahabat maya mungkin..hehe moga2..

biskut said...

tanpa sahabat sudah pasti sunyi...
aku dah ramai kehilangan sahabat.

aku cuma ada sahabat maya jer..

dwaty said...

yup betul2 sahabat sentiasa bertukar2... mengikut peredaran masa...

azana said...

biskut: hilang sahabat bleh di cari sahabat len..bersahabat bair ramai.

dwaty:a'a..zaman makin maju..sahabat pn maju..hehe

Betta sp said...

bg saya, smua bloggers yg tinggal komen kt blog sy adalah sahabat alam maya sy, n maybe kalau terjumpa kat mana2 bole jadik kawan :)

p.s.huhuhu...bestnyer dpat kembali dlm blog stelah beberapa hari dilanda masalah berok band (celcom)

ARJUNA.Inc said...

haah..piqa pn da jdi sahabat sy...awk pn!!..hehehe

azana said...

betta sp:yup...btol 2.hehe..lepas ni bleh la kamu nk update blog..du tggu entry br ni..

arjuna:yah.sahabat ku sahabatmu jua..

princeduyong said...

sahabatmu...sahabatku jua... :)

misrerama said...

ewah2..arjuna n azana!!! ya sahabat!!hik3

ferry said...

wah..ni macam promote member aje..boleh pilih2 ni..

kita sahabat blog..boleh macam tu?

azana said...

misrerama: hukhuk..

ferry: boleh aja.. kire sahabat yang berkongsi ilmu...

amry said...

aku tersangat-sangat-sangat-sangat rindu kat kawan-kawan sekolah aku dulu. dah lama tak jumpa diorang.sedih woo

ANATI SOKI said...

sahabt.. susah nk carik sahabt. :) best bila ada sahabt. :)

azana said...

amry: p la jumpa da tau rindu..

anati soki: a'a btol 2..

nabilah_2908 said...

adakah kawan & sahabat sama...?

tak kan..? sahabat ni...ibarat mutiara di dasar lautan..sngt payah nk jumpa...and sngt2 la payah utk lepaskan ia pergi...kalau kehilangan..sure terasa sngt2 kan..? :)

kalau sy...sy ramai kawan...tp sahabat..? sorg je buat masa ni.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BERTEMU KEMBALI

azana said...

huhu... mesti la lain... =)

popo said...

nk knl sorang bole

aein~farhana said...

akulah sahabatmu..hehe

ct miera said...

ait.. thats my bestfriend too. piqa~ hehe..

misrerama said...

hhehhe..hye mira! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...