Tuesday, December 07, 2010

Putera Dato' datang Melamar

Thrut..thrut.. Handfon aku bergetar. Sms dari mama tersayang rupenya.

Sms nya berbunyi cam gini,

" Sudikah tuan puteri menerima lamaran dari seorang putera"


Ceh… klakar plak mak aku ni. x penah berbasa-basi ayatnya. Nak tergelak plak aku rasa.. Sory. bukan nk,mmg aku tergelak pn time 2. Apa lagi layan je..


Aku: siapakah gerangan sang putera itu?

Ma: Putera itu dari jauh dan dia akan menuruti permintaan tuan puteri.


Aishh.. Memang aku akan melarat ni,

"baiklah..pastikan tuan putera itu menyediakan seperiuk darah nyamuk jenis B dan sediakan jambatan emas dari uitm ke rumah, senang ckit beta nak balik umah bila cuti sem".. Haha aku memang merapu..

Mak aku balas " tuan putera itu boleh mnyediakan apa je yang tuan puteri mintak. "


Tak senang duduk aku. Ape kes. Selang beberapa minit kemudian aku call mak aku tanye ape citer sebenarnya. Dengan penuh mendebarkan. Mak aku cakap ada orang nak masuk meminang. Sound like serious. Glupp~~ Terkedu. Terdiam. Terkentut. Eh?? Wah biar btol!! X percaya… pukul pipi pakai senduk. Owh…no way!!! Aku masih budak lol. X nk ngaku da boleh kawen da kalo ikotkan time 2 umo aku 19. Common la mama, saya masih muda..seyhhhh…


Siapakah? Seorang dato' katanya. Dato apekah? Datok bandar? Datok yang ada cucu ke dato ape ni. Apa yang mak aku tau putera itu adalah seorang dato'. Putera ke?? entah btol entah tidak. Umor die 30 an. Muka die aku pun xtau cam mana. Mak aku je tau. Malas nak tanye banyak. Banyak tanya kang nampak cam berminat plak kn.. Statusnya? Duda xda anak. Sudah cerai itu sama bininya. Tinggal kt KL. Datang dr jauh ke tempat aku semata-mata nak cari calon bini.


Ceritanya dato' ni adalah kawan kepada kawan mak aku. Kawan mak itu lah yang memperkenalkan dato' 2 kepada mak aku. Die cakap mak aku ada ramai anak dara. Dengan persetujuan mak aku, kasi tunjuk itu punyer gambar family la. Actually bukan gambo famili tapi gambar kami adik beradik 4 orang perempuan yang paling atas. Aku anak ke empat. Ada lagi adik perempuan tp kecik2 lagi. Bile die tgok pic kami berempat , jari dato' 2 laju mengarah gambar kakak no 2. Opss sory ini da jadi bini orang. Mak aku nak kasi kakak aku yang num 3 xboleh sebab die da ada buah hati. Mungkin mak aku mencadangkan kak long aku sebab die masih single time 2 tapi hape punyer dato' la. die cakap xnk… 'Saya nak yang tinggi'. Yes aku tau la kak long aku 2 walopun die 2 paling tua, tapi die adalah yang paling awet muda dan paling rendah antara kami. X nampak cam kak long. So???? Sape jd mangsa… Pening aku pikir kan nya… aku la mangsa yang x bersalah. dalam mase duk pk study tok final exam sambil2 terpaksa pk pasal dato' 2. Sgt rasa serba salah n tertekan. x mau. xmau. Xmau. Aku baru je membesar. Baru je tinggal men masak2, br sangat tinggal aktiviti men kawen2.. -_-


Yang menjadi kesungguhan dato' 2 adalah 3 kali datang bawak cincin nak masuk meminang untuk mendapat kata putus. Sekiranya keputusan yang aku buat 2 , diam tambah senyum2 malu. Itu tanda setuju. Maka tidak mungkin itu jawapan aku. Mase 2 aku bagi cadangan yang bernas " apa kata ma je la yang kawen dengan dato' 2" habes citer. Aku menolak dengan cara baik. Dengan matangnya aku cakap aku memang x bersedia untuk kawen. Nak kawen kena ada ilmu. Persiapan mental, fizikal, rohani, material 2 penting. Xgitu?? Aku rasa btol2 kebudak budakan lagi.(still x nk ngaku tua) Masak xtau menjahit x tau berdandan x tau. Ape kau tau ha??


Sampai sekarang kalo aku teringat balik dua taun punyer citer ni mesti aku akn cakap kat ma." Klakar la ada dato' nk masuk meminang"



p/s: sempat aku tanye kt ma aku" apa citer dato' skang"? terus mak aku "Da kau xnk die p cari anak dara len la.."


33 comments:

FarihaRamli said...

puan zana..kih..kih..kih...

FarihaRamli said...

eh..datin zana...

ANATI SOKI said...

datin.. kirim slm kat dato ye.. hekhekhek...

amry said...

hhmmm....tak tahu nak komen, tapi aku nak komen gak.hehe...Zaman sekarang ni susah gak kalau kawin tanpa kenal dulu.zaman dulu lain. apalagi ko waktu tu hingus masih meleleh kan :P hehe..gurau jer. Tapi aku tak tau la, mak aku penah cakap tau, sekali kalau anak dara ttu tolak pinangan seseorang tu, nanti jodoh dia selepas tu lambat. tak tau sejauh mana kebenarannya. mak aku kasi contoh sekali, sepupu aku, dah nak masuk 30, belum kawin. dulu penah tolak pinangan orang. Gulp!! bukan nak takutkan ko erk. aku pon tak tahu betul tak menda ni..youshhh!!

kai azmier said...

hahax.. besh arr adew dato nk meminang.. kalo kawin dulu skunk da kene panggil datin larh ne kn? =)

azana said...

fariharamli: hehe.. puan sri fariha..

anati soki: bek la.. sy sampaikan salam kamu kepada datok d kampung..

azana said...

amry: aduyaii...ko buat aku takot!! waaaa...nk kawen....haahaha
jodoh d tangan tuhan, lambat atau cepat je.

kai azmier:datin?? haha

ctpayong said...

ho ho ho..bukan senang beb kalau kawen belum ready...

misrerama said...

hahhaha...aku tau cite ni n aku ingt sampa mati der.....ko mcm ayam berak kapur je time tu..hik2

Betta sp said...

ada hikmahnya tue:)

ferry said...

bole dapat pangkat datin..takpe,nanti jmpa la dato' lagi muda..kekek

Liquid said...

Perghhh kalo x dah jadi datin muda ni hehehe

kay yea said...

wow..hawt ! dato masuk meminang anda..hee~;)

sekamar rindu said...

salam....


darah nyamuk jenis B? mana nak cari tu..hehe..

moga dirahmati Allah swt selalu..

Bert said...

x de datin pon nak masuk minang aku

ecah said...

awat cheq xtau pon kisah ni.?huhuhu..gilo!!

Redbloodsnow said...

haha... :D

nabilah_2908 said...

dato tu nampak macam tersedak jer nak kawin...huhu... ;)

maCy said...

wow! hebat. hahaha

nunama said...

haha.
sti ketakutan dan keseraman kan? hehe. :)

dwaty said...

cian dato tu... kenapa plak nak kesian???

cek chun said...

wahhh.. kalau tak misti jadi datin azanan.blogspot.. ngeeeee

Ain Zulaikha said...

saya tak boleh bayangkan kalau saya jadi macam ni kak zana... huhuhu eh, datin zana... hehehe

M a W a D D a H said...

kalau x, mesti dah jadi datin kan..hehe

ali said...

hahahahahhahahaha kalo tak dah dua tahun dan skang mesti dah ade anak dah....
boleh aku jd pakcik...
hahahahahhahaha
lawak2.

MSOM said...

Tahniah, lepas ni dah setaraf dengan Siti Nurhaliza nihh...

mamawana said...

Salam Datin....

WEI LYN said...

agak2 dato o bini dato tu ad baca tak blog awak ni?haha

Fxysche Nas said...

seronok2..ade pengalamn cmnihhh ;p
hehehe
nnt bole cite kt cucu2
='D

allunanina said...

na, aku tuka link tau. http://playgroundtoplay.blogspot.com/

Sephi Sephia said...

Tindakan yang bijak Datin Zana..
eh..

=)

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, awat tolak? klaw x dah dapat pangkat datin dah.. HAHA..

Pala Maldini said...

Wah.. ini dah macam drama swasta dulu2 ni...

err.. "Datin" Zana dah makan ?

:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...